XODIMNI HAR YILGI MEHNAT TA’TILIDAN CHAQIRIB OLISH TARTIBI, UNING HUQUQIY ASOSLARI, MEHNAT KODEKSIDAGI NORMALAR, RASMIYLASHTIRISH JARAYONLARI VA XODIMNING HUQUQLARI KAFOLATLARI TAHLILI - Kurbonov Sardor Ikrom o’g’li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada xodimni har yilgi mehnat ta’tilidan chaqirib olish tartibi, uning huquqiy asoslari hamda rasmiylashtirish jarayonlari yoritilgan. Mehnat kodeksining 230, 231 va 232-moddalariga ko‘ra, ta’tildan chaqirib olish faqat xodimning roziligi bilan amalga oshirilishi mumkin. Shuningdek, homilador ayollar, 18 yoshga to‘lmaganlar va og‘ir mehnat sharoitida ishlovchi xodimlarni ta’tildan chaqirish taqiqlangan. Maqolada ta’tilning foydalanilmagan qismini boshqa muddatga ko‘chirish tartibi, ish beruvchi va xodim kelishuvi asosida rasmiylashtirish, shuningdek, qonunchilikdagi cheklovlar va javobgarlik masalalari tahlil qilinadi.