18 ЁШЛИ ЁШЛАРДА ЖИСМОНИЙ ВА ЖИНСИЙ РИВОЖЛАНИШ КЎРСАТКИЧЛАРИНИНГ КОМПЛЕКС БАҲОСИ (ХОРАЗМ ВИЛОЯТИ МАТЕРИАЛЛАРИ АСОСИДА) - Матсапаева Шахло Шухратовна; Раджабова Адиба Одилбек кизи; Хакимова Шохида Кудрат кизи (TADQIQOTLAR, 2026)
Аннотация: Мақолада Хоразм вилоятида яшайдиган 18 ёшли қизларнинг жисмоний ва жинсий ривожланиш кўрсаткичларининг комплекс баҳоси келтирилган. Тадқиқотда 203 нафар қиз иштирок этди. Антропометрик кўрсаткичлар (бўй, вазн, ярим ўтирган бўй), тананинг пропорционаллиги ва иккиламчи жинсий белгиларнинг шаклланиш даражаси баҳоланди. Натижалар ёш меъёрларига мос келишини, жинсий етилишнинг якунланганлигини кўрсатди ва худудий меъёрий маълумотлар базасини янгилаш учун амалий аҳамиятга эга.