O‘QUV YUKLAMASI YUQORI BO‘LGAN BOLALARDA ME’DA-ICHAK TIZIMI FUNKSIONAL BUZILISHLARI VA VEGETATIV DISFUNKSIYA HOLATINING O‘ZARO BOG‘LIQLIGI - Asrorova Maftunabegim Mahammadrizo qizi; Ahmadaliev Shoxrux Shuxratovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Maqolada kichik maktab yoshidagi bolalarda yuqori o‘quv yuklama natijasida yuzaga keladigan me’da-ichak tizimi funksional buzilishlari va vegetativ disfunksiya holatining o‘zaro bog‘liqligi o‘rganildi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, surunkali aqliy emotsional zo‘riqish vegetativ muvozanatning buzilishiga olib keladi, bu esa o‘z navbatida funksional dispepsiya va abdominal og‘riq sindromi rivojlanishida asosiy patogenetik omillardan biri bo‘lib xizmat qiladi. Klinik tahlillar o‘quv yuklamasi yuqori bo‘lgan bolalarda vegetativ tonusning o‘zgarishi va oshqozon- ichak simptomlari o‘rtasida to‘g‘ridan-to‘g‘ri aloqa mavjudligini tasdiqladi.