TURKISTONDA JADIDCHILIK HARAKATI - G‘oyipova Sevara Bahriddinovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada XIX asr oxiri – XX asr boshlarida Turkiston o‘lkasida shakllangan jadidchilik harakatining vujudga kelish sabablari, ijtimoiy- siyosiy va ma’naviy-ma’rifiy hayotdagi o‘rni tahlil qilinadi. Jadidchilik harakati milliy uyg‘onish jarayonining muhim bosqichi sifatida baholanib, uning asosiy maqsadi xalqni ilm-ma’rifatga chorlash, zamonaviy ta’lim tizimini shakllantirish va jamiyat tafakkurini yangilashdan iborat bo‘lganligi yoritiladi. Shuningdek, jadidlarning matbuot, maktab, adabiyot va madaniyat rivojiga qo‘shgan hissasi ilmiy asosda ochib beriladi. Maqolada jadidchilik g‘oyalari orqali milliy o‘zlikni anglash, mustaqil fikrlash va taraqqiyot sari intilish jarayoni muhim tarixiy hodisa sifatida ko‘rsatib beriladi.