DAVLAT MOLIYAVIY NAZORATINI TASHKIL QILISH XUSUSIYATI VA USTUVOR YO`NALISHLAR - Yaqubov Xumoyun Nizomiddin o`g`li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur mavzu davlat moliyaviy nazoratining mazmuni, uni tashkil etishning o‘ziga xos xususiyatlari hamda hozirgi davrdagi ustuvor yo‘nalishlarini yoritishga bag‘ishlangan. Davlat moliyaviy nazorati byudjet mablag‘laridan oqilona va samarali foydalanishni ta’minlash, moliyaviy intizomni mustahkamlash hamda qonunbuzarliklarning oldini olishda muhim ahamiyat kasb etadi. Mavzuda moliyaviy nazoratning shakllari, usullari va subyektlari, shuningdek, nazorat faoliyatini takomillashtirishga qaratilgan institutsional va tashkiliy mexanizmlar tahlil qilinadi. Shu bilan birga, davlat moliyaviy nazoratini raqamlashtirish, ochiqlik va shaffoflikni oshirish, xalqaro standartlarni joriy etish kabi ustuvor yo‘nalishlarga alohida e’tibor qaratiladi. Tadqiqot natijalari moliyaviy boshqaruv samaradorligini oshirish va davlat moliyasini nazorat qilish tizimini yanada rivojlantirishda amaliy ahamiyatga ega.