IQTISODIY FAOLIYAT JARAYONLARINING ATMOSFERA IFLOSLANISHIGA TA’SIRI VA BARQAROR RIVOJLANISH OMILLARI - Jo‘raboyev Durbek Oybek o‘g’li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada zamonaviy iqtisodiy faoliyat jarayonlarining atmosfera ifloslanishiga ko‘rsatayotgan ta’siri va uning ekologik hamda iqtisodiy oqibatlari tahlil qilinadi. Sanoat ishlab chiqarishi, transport tizimi, energetika sohasi va urbanizatsiya jarayonlari atmosferaga zararli gazlar va chang moddalarning chiqarilishida asosiy antropogen manbalar sifatida ko‘rib chiqiladi. Atmosfera ifloslanishi natijasida yuzaga kelayotgan iqlim o‘zgarishlari, aholi salomatligiga salbiy ta’sirlar va iqtisodiy yo‘qotishlar ilmiy asosda yoritiladi. Shuningdek, barqaror rivojlanish konsepsiyasi doirasida iqtisodiy o‘sish va ekologik muhofaza o‘rtasidagi muvozanatni ta’minlash masalalari muhim yo‘nalish sifatida tahlil qilinadi. Maqolada “yashil iqtisodiyot”, ekologik investitsiyalar, resurslardan oqilona foydalanish va innovatsion texnologiyalarni joriy etish orqali atmosfera ifloslanishini kamaytirish imkoniyatlari ko‘rsatib beriladi. Tadqiqot natijalari iqtisodiy siyosatni ekologik talablarga moslashtirish, ekologik xavfsizlikni ta’minlash va uzoq muddatli barqaror rivojlanishga erishishda muhim ahamiyat kasb etadi.