ZAMONAVIY O‘ZBEK NASRIDA DAVR FOJIASINING AYOL QISMATIDAGI TA’SIRINING BADIIY IFODASI TAHLILI. - Raxmonova Oydin To‘raqul qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: maqolada zamonaviy o‘zbek adabiyotida ayol obrazining talqini va tahlili tobora kengayib, yangicha mazmun hamda mohiyat bilan boyib borayotganlini. Avvalda ayol ko‘proq sadoqatli ona, mehribon turmush o‘rtoqning ramzi sifatida tasvirlangan bo‘lsa, bugungi adabiy jarayonda u mustaqil fikrlovchi, jamiyatda ichki dunyosi murakkab va ziddiyatli qahramon sifatida gavdalantirilmoqda. Mustaqillik davrida ayol obrazi ijtimoiy, ruhiy va falsafiy jihatdan yangicha talqin etilayotgani Tog‘ay Murod, Zulfiya Qurolboy qizi, Shahrizoda Xolmirzayeva, O‘tkir Xoshimov, Ulug‘bek Hamdam, Erkin A’zam kabi yozuvchilarning asarlari asosida tahlil etiladi.