SOG‘LOM SHAXS HAYOTIDA PSIXOLOGIK XIZMATNING O‘RNI - G’ofurova Mavludaxon Oybek qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada sog‘lom shaxsni shakllantirish jarayonida psixologik xizmatning mazmuni, uning ijtimoiy, ta’limiy va oilaviy muhitdagi ahamiyati atroflicha tahlil qilingan. Insonning ruhiy salomatligini ta’minlashda psixoprofilaktika, psixokorreksiya, konsul’tativ yordam va rivojlantiruvchi texnologiyalarning roli yoritilgan. Shuningdek, zamonaviy psixologik xizmatning asosiy funksiyalari, sog‘lom turmush tarzini shakllantirishga qo‘shadigan hissasi, shaxsning emotsional barqarorligi, kommunikativ madaniyati va ijtimoiy moslashuvini qo‘llab-quvvatlash mexanizmlari o‘rganilgan. Maqola yakunida psixologik xizmat samaradorligini oshirish bo‘yicha ilmiy-amaliy tavsiyalar berilgan. Аннотация: В данной статье всесторонне проанализировано содержание психологической службы в процессе формирования здоровой личности, а также её значение в социальной, образовательной и семейной среде. Освещена роль психопрофилактики, психокоррекции, консультативной помощи и развивающих технологий в обеспечении психического здоровья человека. Кроме того, изучены основные функции современной психологической службы, её вклад в формирование здорового образа жизни, а также механизмы поддержки эмоциональной стабильности, коммуникативной культуры и социальной адаптации личности. В заключение статьи даны научно-практические рекомендации по повышению эффективности психологической службы.