GLOMERULONEFRIT KASALLIGINING ETIOLOGIK OMILLARI, KELIB CHIQISH SABABLARI VA PATOGENETIK MEXANIZMLARI. ZAMONAVIY TIBBIYOT HAMDA O‘ZBEKISTON TAJRIBASI TAHLILI - Ma’rufova Ruxshona Soyibjon qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu keng qamrovli ilmiy tadqiqot ishi buyrak koptokchalari apparatining immun-yallig‘lanish kasalligi — glomerulonefritning kelib chiqish sabablarini polietiologik va patogenetik nuqtai nazardan tahlil qilishga bag‘ishlangan. Tadqiqotda infeksion agentlar, xususan, A guruhiga mansub beta-gemolitik streptokokklarning nefrotogen shtammlari, virusli yuklamalar (Gepatit B va C), autoimmun jarayonlar hamda tashqi muhitning toksik-allergik omillari ko‘rib chiqilgan. O‘zbekiston Respublikasining turli iqlimiy va demografik hududlaridan olingan o‘n yillik klinik ma’lumotlar asosida, mintaqaviy ekologik sharoitlarning kasallik rivojlanishidagi roli statistik tahlil qilingan. Tadqiqot doirasida buyrak to‘qimasining morfologik zararlanish turlari va ularni keltirib chiqaruvchi birlamchi sabablar o‘rtasidagi korrelyatsiya o‘rganilib, kasallikning erta profilaktikasi, "trigger" omillarni bartaraf etish va diagnostika sifatini oshirish bo‘yicha ilmiy asoslangan tavsiyalar ishlab chiqilgan. Maqola nefrologlar, terapevtlar va umumiy amaliyot shifokorlari uchun muhim nazariy-amaliy manba bo‘lib xizmat qiladi.