O‘ZBEKISTONDA DAVLAT TIBBIY SUG‘URTASI TARIFLARINI TUZISH ASOSLARI - Kasimova D.A; Almardanov Sh.Q; G‘ofurjonov X.G (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mazkur ilmiy maqolada O‘zbekistonda davlat tibbiy sug‘urtasi tizimini joriy etish jarayonida tibbiy xizmatlar tariflarini shakllantirishning nazariy, uslubiy va amaliy asoslari har tomonlama tahlil qilingan. Tadqiqotda sog‘liqni saqlash tizimini moliyalashtirishning amaldagi holati, davlat tibbiy sug‘urtasining iqtisodiy mohiyati hamda tarif siyosatining ushbu tizimdagi o‘rni chuqur yoritilgan. Shuningdek, kafolatlangan tibbiy yordam paketi doirasida ko‘rsatiladigan xizmatlar hajmi va mazmuni bilan ularning tariflari o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlik ilmiy asosda ochib berilgan [1]. Maqolada xorijiy davlatlar, xususan rivojlangan va rivojlanayotgan mamlakatlarda davlat tibbiy sug‘urtasi tizimida tariflarni shakllantirish bo‘yicha mavjud tajribalar tahlil qilinib, ularning afzallik va kamchiliklari ko‘rsatib o‘tilgan. Ushbu tajribalar asosida O‘zbekiston sharoitiga mos, iqtisodiy jihatdan asoslangan va ijtimoiy adolat tamoyillariga javob beradigan tarif siyosatini takomillashtirish bo‘yicha amaliy taklif va tavsiyalar ishlab chiqilgan. Tadqiqot natijalari davlat tibbiy sug‘urtasi tizimining moliyaviy barqarorligini mustahkamlash, sog‘liqni saqlash resurslaridan samarali foydalanish hamda aholining tibbiy xizmatlardan foydalanish imkoniyatlarini yanada kengaytirishga xizmat qiladi [1][2][3].