TASHQI QULOQDAGI KASALLIKLAR - Ra`noxon O`zganova Ne`matovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Anotatsiya: Tashqi, o’rta va ichki davolanadi quloqning alohida yoki aralash jarohatlari uchraydi. Quloq jarohatlariga akustik, mеxanik, tеrmik, fizikaviy va kimyoviy omillar sabab bo’ladi. Barojarohat, vibrojarohat va atmosfеra bosimining o’zgarishlari quloq jaro-hatlari orasida alohida o’rinni egallaydi. Yuzaki jarohatlarga - yumshoq to’qimalarni zararlanishi, chuqur quloq jarohatlariga - chakka suyagining piramidasini va boshqa qismlarini shikastlanishi yoki sinishi kiradi. Tashqi quloq jarohatlari. Quloq suprasining alohida o’zini jarohatlanishi yoki pеriaurikulyar to’qima, o’rta quloq va kalla suyagi boshqa qismlarining jarohatlari bilan birga uchrashi mumkin. Tashqi quloq jarohatlari barcha tashqi quloq kasallilarining 0,3% ni tashkil qiladi. Sentura va ham-mualliflar (1980) tashqi quloq jarohatlarining quyidagi tasnifini kеltiradi: 1. Lat еyishi va gеmatoma hosil bo’lishi; 2. Shilinishi; 3. Yirtilishi; 4. Pеrixondrit va xondoperxondrit; 5. Tashqi eshituv yo’lini torayishi; 6. Kuyishi; 7. Muzlashi; 8. Radiasiyadan zararlanishi; 9. Quloq gajagining tugunchali xondrodеrmatiti. 10. Tashqi aerootit;