AUDIOVIZUAL MATERIALLAR YORDAMIDA INGLIZ TILINI RIVOJLANTIRISH - Xolmirzayeva Fotima Jamshidovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:Ushbu maqolada audiovizual materiallar tushunchasi, ularning chet tillarini, xususan ingliz tilini o‘rganish jarayonidagi o‘rni va ahamiyati batafsil tahlil qilinadi. Audiovizual manbalar -video, audio yozuvlar, filmlar, seriallar, podkastlar, interaktiv platformalar va multimedia resurslari orqali til o‘rganishning nazariy va amaliy jihatlari yoritiladi. Maqolada bunday materiallarning til o‘rganuvchilarning tinglab tushunish (listening), o‘qish (reading), yozish (writing) va og‘zaki nutq (speaking) ko‘nikmalarini rivojlantirishdagi samaradorligi ilmiy asosda tahlil qilinadi. Maqolada shadowing texnikasining mohiyati, uning ishlash mexanizmi hamda ushbu texnikaning talaffuzni yaxshilash va nutq tezligini oshirishdagi roli alohida ko‘rib chiqiladi. Oʻtmishda odamlarning til oʻrganishi uchun oʻsha tilda soʻzlashadigan odam bilan muntazam ravishda muloqot qilish eng samarali usul edi. Lekin bunga doim ham sharoit topilmasdi yoki toʻgʻri kelmasdi. Kitoblardan oʻqibgina til oʻrganish esa toʻliq toʻgʻri chora emas. Bunday holatda til oʻrganuvchi qabul qilgan maʼlumotini tegishli qoʻllamasligi, qoʻllay olmasligi yoki maʼnoni tushunmaydigan holatlarga yuz kelardi. Biroq bugungi kunda til oʻrganishni osonlashtirish uchun juda koʻp usullar mavjud. Ulardan eng samaralisi audiovizual materiallar bilan yondashib til oʻrganish.