INKLYUZIV TA’LIMNI TASHKIL ETISHNING PEDAGOGIK VA PSIXOLOGIK ASPEKTI - Eshmamatova Sitora Tuyg‘un qizi.; Ahadova E’zoza (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Inklyuziv ta’limni tashkil etishning pedagogik va psixologik aspektlari bugungi ta’lim tizimida eng muhim yo‘nalishlardan biri hisoblanadi. Mazkur jarayon nafaqat alohida ta’lim ehtiyojlari bo‘lgan bolalarning bilim olishi, balki ularning ijtimoiylashuvi va shaxsiy rivojlanishini ham ta’minlashga qaratilgan. Pedagogik jihatdan inklyuziv ta’lim o‘qituvchilardan moslashuvchan metodikani qo‘llash, differensial yondashuv, hamkorlik va tolerantlik muhitini yaratishni talab etadi. Psixologik aspekt esa o‘quvchilarning ruhiy holatini qo‘llab-quvvatlash, ijtimoiy-emosional rivojlanishiga sharoit yaratish, ularning o‘ziga bo‘lgan ishonchini mustahkamlashga qaratilgan. Shu bois inklyuziv ta’limda pedagog, psixolog, ota-ona va jamiyat hamkorligi muhim o‘rin tutadi. Jarayonning samarali tashkil etilishi barcha o‘quvchilar uchun qulay ta’lim muhiti yaratadi, tenglik va bag‘rikenglik tamoyillarini mustahkamlaydi hamda kelajakda ijtimoiy totuvlikni ta’minlashga xizmat qiladi.