INKLYUZIV TAʼLIM TIZIMI SOHASIDAGI NORMATIV BAZA TAKOMILLASHTIRISH - Eshmamatova Sitora Tuyg‘un qizi; Dosova Shohista Bahtiyor qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Inklyuziv taʼlim tizimini rivojlantirishda normativ-huquqiy baza muhim o‘rin tutadi. Chunki qonunlar, qarorlar va me’yoriy hujjatlar orqali maxsus ehtiyojga ega bo‘lgan bolalarning taʼlim olishi uchun qulay sharoitlar yaratiladi. Hozirgi davrda inklyuziv taʼlim bo‘yicha mavjud normativ hujjatlarni takomillashtirish, ularni xalqaro standartlarga moslashtirish va amaliyotga samarali joriy etish zarur. Normativ baza faqat taʼlim sifati va imkoniyatlarini oshirish bilan cheklanmay, balki pedagoglar, ota-onalar va jamiyatning hamkorlikda faoliyat yuritishini qo‘llab-quvvatlashi lozim. Ushbu mavzuda inklyuziv taʼlimdagi normativ- huquqiy mexanizmlarni rivojlantirish, mavjud muammolarni bartaraf etish va takomillashtirish bo‘yicha takliflar tahlil qilinadi.