INKLYUZIV TA’LIM TIZIMI SOHASIDAGI NORMATIV BAZA TAKOMILLASHTIRISH - Eshmamatova Sitora Tuyg'un qizi; Abdimuratova Gulzada Farxadovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Inklyuziv taʼlim tizimi sohasidagi normativ baza takomillashtirish masalasi zamonaviy taʼlim siyosatining eng dolzarb va muhim yoʻnalishlaridan biri hisoblanadi. Inklyuziv taʼlimning asosiy maqsadi har qanday imkoniyatlarga ega boʻlgan, jumladan nogironligi bor yoki rivojlanishida qiyinchiliklarga duch kelayotgan bolalar uchun sifatli va teng huquqli taʼlim olish imkoniyatlarini yaratishdir. Buning uchun qattiq va samarali normativ-huquqiy bazaning mavjudligi taʼlim tizimining barqarorligi va inklyuziv yondashuvning samarali amalga oshirilishi uchun poydevor vazifasini oʻtaydi. Normativ baza takomillashtirilishi orqali taʼlim muassasalari va mutaxassislar uchun aniq qoidalar va standartlar belgilanadi, bu esa inklyuziv taʼlimning samaradorligini oshiradi hamda barcha qatlamlar uchun teng imkoniyatlar yaratishga xizmat qiladi.