INKLUZIV GURUHLARGA EGA MAKTABGACHA TA’LIM TASHKILOTIDA BOLALARNING ALOHIDA TALIM OLISH EHTIYOJLARI VA INDIVIDUAL IMKONIYATLARI - Eshmamatova Sitora Tuyg'un qizi; Turdinazarova Zuhra O’tkirjon qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Inkluziv guruhlarga ega maktabgacha ta’lim tashkilotlarida bolalarning alohida ta’lim olish ehtiyojlari va individual imkoniyatlariga e’tibor qaratish zamonaviy ta’lim tizimining muhim jihatlaridan biridir. Bugungi kunda ta’lim jarayonida bolalarning o‘ziga xos psixologik, jismoniy, ijtimoiy va aqliy xususiyatlarini hisobga olgan holda ularning rivojlanishiga ko‘maklashish ta’limning samaradorligini oshiradi. Maktabgacha yoshdagi bolalar o‘rganish jarayonida ko‘plab farqlarga ega bo‘ladi, ular orasida sog‘lom bolalar bilan birgalikda rivojlanish imkoniyati yetishmaydigan, maxsus yondashuv talab qiladigan bolalar ham mavjud. Inkluziv guruhlar aynan shu turdagi bolalarga sifatli va teng huquqli ta’lim berishni maqsad qilgan holda tashkil etiladi. Bu guruhlarda bolalarning individual ehtiyojlari va imkoniyatlarini aniqlash va ularga to‘liq javob berish pedagogik, psixologik va ijtimoiy qo‘llab-quvvatlashni talab qiladi.