ATOQLI OTLARNING TARKIBIY TUZILISHI VA SOATOQLI OTLARNING TARKIBIY TUZILISHI VA SO‘Z YASALISHI XUSUSIYATLARINI LINGVISTIK JIHATDAN TAHLIL QILISH.‘Z YASALISHI XUSUSIYATLARINI LINGVISTIK JIHATDAN TAHLIL QILISH. - Matchanova Intizor Jumaboyevna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu tadqiqot atoqli otlarning tarkibiy tuzilishi va so‘z yasalishi xususiyatlarini lingvistik jihatdan tahlil qilishga bag‘ishlangan. Ishda atoqli otlarning sodda, yasama va qo‘shma shakllari, ularning morfemik tarkibi hamda affiksatsiya asosida hosil bo‘lish jarayonlari o‘rganiladi. Shuningdek, atoqli otlarning shakllanishida ishtirok etuvchi so‘z yasovchi vositalarning semantik va funksional xususiyatlari yoritiladi. Tadqiqot davomida atoqli otlarning antroponim, toponim va boshqa onomastik turlari misolida ularning tarkibiy modellariga alohida e’tibor qaratiladi. Ishda tarixiy-etimologik omillar hamda milliy-madaniy xususiyatlarning atoqli otlar tarkibidagi aks etishi ochib beriladi. Tadqiqot natijalari atoqli otlarning so‘z yasalish mexanizmlarini tizimli o‘rganish va ularning til taraqqiyotidagi o‘rnini aniqlashga xizmat qiladi.