CANDIDA ALBICANS SHTAMMLARINING ANTIFUNGAL REZISTENTLIGI VA PEDIATRIK DAVOLASH STRATEGIYALARI - M.H.Ahmedovich (TADQIQOTLAR, 2026)
So‘nggi yillarda Candida albicans qo‘ziqorin shtammlarining antifungal preparatlarga nisbatan rezistentlik darajasining ortib borishi pediatrik amaliyotda dolzarb muammolardan biriga aylanmoqda. Ayniqsa, immun tizimi to‘liq shakllanmagan bolalarda kandidoz infeksiyalarining tez-tez uchrashi va davolash jarayonida dorilarga javobning pasayishi klinik natijalarga salbiy ta’sir ko‘rsatmoqda. Ushbu maqolada Candida albicans shtammlarida antifungal rezistentlikning molekulyar va fenotipik mexanizmlari, jumladan biofilm hosil qilish qobiliyati, gen ekspressiyasidagi o‘zgarishlar hamda azol va polien guruhidagi preparatlarga moslashuv jarayonlari tahlil qilinadi. Shuningdek, pediatrik bemorlar uchun xavfsiz va samarali davolash strategiyalarini ishlab chiqishda yoshga xos farmakokinetik xususiyatlar, dori tanlashdagi cheklovlar hamda individual yondashuvning ahamiyati yoritiladi. Tadqiqot natijalari antifungal rezistentlikni kamaytirishga qaratilgan ratsional davolash rejalarini shakllantirish va pediatrik infeksion kasalliklar amaliyotini takomillashtirishga xizmat qiladi.