STEROID YALLIG‘LANISHGA QARSHI DORI VOSITALARINI NOTOGRI QABUL QILGAN BEMORLARDA YURAK-QON TOMIR KASALLIKLARINI OLIB BORISHNING ZAMONAVIY YONDASHUVLARI - Xodjayev Bahouddin Javohir o‘g‘li; Oromov Jaloliddin Asliddin oʻgʻli; Shobdarov Qazibek Bekqadir o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Steroid yallig‘lanishga qarshi dori vositalari, farmakologiya sohasida eng ko‘p qo‘llaniladigan preparatlardan biri hisoblanadi. Bu dorilar, odatda, turli xil surunkali va o‘tkir patologiya, avvalo, autoimmun va yallig‘lanish kasalliklarida, shuningdek, tibbiyotning boshqa ko‘plab sohalarida qo‘llaniladi. Ammo zamonaviy tibbiy amaliyot sharoitida ushbu preparatlarni noto‘g‘ri yoki nazoratsiz qabul qilish natijasida yurak-qon tomir kasalliklari va ularning bosqichli zo‘rayishi bilan bog‘liq muammolar tez-tez uchrayotganligi qayd etiladi. Shu sababli steroid yallig‘lanishga qarshi dori vositalarini noto‘g‘ri qabul qilgan bemorlarda yurak-qon tomir kasalliklarini olib borishda zamonaviy yondashuvlarni o‘rganish va amaliyotga tadbiq etish bugungi kunda eng dolzarb masalalardan biri hisoblanadi.