AYOLLAR SALOMATLIGI: ZAMONAVIY MUAMMOLAR - Muxammadjonov Mamurjon Ismoil o’g’li; Xolmatova Barnoxon (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada ayollar salomatligi masalasi zamonaviy jamiyat sharoitida dolzarb muammo sifatida yoritilgan. Ayollar organizmning biologic, fiziologik va psixologik xususiyatlari, shuningdek, ijtimoiy omillarning sog’liqqa ta’siri atrofida tahlil qilingan. Bugungi kunda ayollar orasida uchraydigan reproduktiv salomatlik muammolari, gormanol buzilishlar, yurak – qon tomir kasalliklari, onkologik kasalliklar, stress va depressiya kabi holatlarning ko’payish sabablari ochilib berilgan. Shuningdek, notog’ri ovqatlanish, kam harakat, turmush tarzi, ekologik muammolar va axborot texnalogiyalarining salbiy ta’siri ayollar sog’lig’iga qandan ta’sir ko’rsatayotgani yoritilgan. Maqolada ayollar salomatligini mustahkamlash, kasalliklarning oldini olsh va sog’lom turmush tarzini shakllantirish bo’yicha ilmiy – amaliy tavsiyalar berilgan.