BOBURNOMA ASARI HAQIDA MAQOLA - G`ulomova Zahro Davlatjon qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA: Ushbu maqolada Zahiriddin Muhammad Bobur tomonidan yozilgan “Boburnoma” asaridagi voqealar qisqacha tahlil qilinadi. Ya`ni XV asrning ikkinchi yarmi va XVI asrning birinchi o`ttiz yilligida Boburiylar sulolasi haqida ma`lumotlar keltiriladi. Boburiylar sulolasining yorqin vakili, ham shoh, ham shoir bo`lgan Zahiriddin Muhammad Boburning bolalik yillari, 12 yoshida otasining o`rniga hokimyatga kelishi, Farg`ona viloyatini boshqarishi haqida, davlat ishlarini bajarishda onasi Qutlug` Nigor xonimga tayanishi haqida ma`lumotlar berilgan. Boburiylar davrida Movarounnahrdagi shaharlar, jumladan Andijon haqida qiziqarli ma`lumotlar qayd etilgan. Bobur Mirzoning Samarqandga qilgan uch marta yurishi, mag`lubiyatlari, Kobulga ketishi va u yerda mustahkam o`rnashishi haqida ham fikrlar mavjud. Hindistonni egallashi uchun harakati, u yerda kuchli Boburiylar imperiyasiga asos solishi haqida ma`lumotlar aniq keltirilgan. Shu bilan birga asarda o`sha davrdagi madaniyat ham yoritib berilgan hisoblanadi.