UZLUKSIZ TA’LIM TIZIMIDA TA’LIM-TARBIYA PARADIGMALARI - Rahimova Madina Qurbonоvna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur ilmiy maqolada uzluksiz ta’lim tizimida ta’lim va tarbiya paradigmalari mazmuni, ularning shakllanish bosqichlari hamda zamonaviy ta’lim jarayonidagi ahamiyati ilmiy-nazariy jihatdan keng yoritilgan. Tadqiqotda an’anaviy bilimga yo‘naltirilgan ta’lim modelidan shaxsga yo‘naltirilgan, kompetensiyaviy va refleksiv paradigmalar tomon evolyutsion o‘tish jarayoni tahlil qilinadi. Uzluksiz ta’limning turli bosqichlarida pedagogik yondashuvlarning o‘zgarishi, ularning o‘zaro bog‘liqligi va ta’lim sifatini oshirishdagi roli asoslab beriladi. Shuningdek, raqamli pedagogika sharoitida ta’lim jarayonining moslashuvchanligi, individual rivojlanish trayektoriyalarini shakllantirish va o‘quvchilarning o‘zini o‘zi rivojlantirish kompetensiyasini rivojlantirish masalalari yoritiladi. Tadqiqot natijalari uzluksiz ta’lim tizimini samarali tashkil etishda pedagogik paradigmalar uyg‘unligining muhimligini ko‘rsatadi.