O‘QUVCHI-YOSHLAR NUTQIDA RUS TILIDAGI SLENG VA JARGONLAR. (ZAMONAVIY YOSHLAR QANDAY GAPIRAYAPTI?) - Anvarova Shohista Jahongir qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Mazkur maqolada zamonaviy o‘quvchi-yoshlar nutqida rus tiliga xos sleng va jargon birliklarining qo‘llanish xususiyatlari tahlil qilinadi. Raqamli muhit, ijtimoiy tarmoqlar, ommaviy madaniyat hamda ko‘p tilli muloqot yoshlar nutqining shakllanishiga sezilarli ta’sir ko‘rsatayotgani asoslab beriladi. Tadqiqotda o‘quvchi- yoshlar orasida keng tarqalgan ruscha sleng va jargon so‘zlarning kelib chiqishi, semantik o‘zgarishlari hamda ularning og‘zaki va yozma nutqdagi funksional vazifalari o‘rganiladi. Shuningdek, rus tili o‘qituvchisining pedagogik nuqtai nazaridan sleng va jargonlarning ta’lim jarayoniga ta’siri, adabiy til me’yorlariga munosabati hamda nutq madaniyatini shakllantirishdagi o‘rni yoritiladi. Maqola natijalari rus tilini o‘qitish jarayonida o‘quvchi-yoshlar nutqidagi zamonaviy tendensiyalarni hisobga olish va ularni samarali boshqarish bo‘yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqishga xizmat qiladi.