G‘O‘ZANING RIVOJLANISH DAVRLARI VA VEGETATSIYA DAVRIGA TURLI SIDERAT EKINLAR VA OZIQLANTIRISH ME’YORLARINING TA’SIRI - Uzaqov G‘ulomjon Oqbutayevich; Iskandarov Bahodir Qarshievich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Maqolada Qashqadaryo viloyatining och tusli bo‘z tuproqlari sharoitida yozgi va kuzgi siderat ekinlar urug‘larini turli usullarda ekishning – g’o’zaning S-8292 navi o’sish-rivojlanishiga ta’siri yoritilgan. Respublikaning janubiy mintaqasi sharoitida yozgi siderat sifatida mosh va kuzgi siderat sifatida javdar ekinini resurstejamkor usullarda ekish va tuproqqa kiritish asosiy ekin g‘o‘zaning o‘sish rivojlanishiga ijobiy ta’sir ko‘rsatishi aniqlangan. G‘o‘zaning to‘liq pishish sanasi nazorat variantda 16 oktabrda kuzatilgan bo‘lsa, yozgi va kuzgi sideratlarni turli usullarda tuproqqa kiritish pishish davrini 2-5 kungacha qisqartirishi aniqlangan. Qashqadaryo viloyati sharoitida qisqa (g‘o‘za-g‘alla) almashlab ekish 1:1 tizimida boshoqli don hosilidan keyin yozgi siderat sifatida mosh ekini va kuzgi siderat sifatida javdar ekini urug‘larini tuproqqa ishlov bermasdan to‘g‘ridan-to‘g‘ri ekish siderat ekinlarni yetishtirishda sarf-xarajatlarni iqtisod qilish bilan birga g‘o‘zaning o‘sish- rivojlanishiga ijobiy ta’sir ko‘rsatishi ta’kidlangan.