PEDAGOGIK KVALIMETRIYA METODLARI VOSITASIDA TALABALARNING BILIMLARINI BAHOLASHNING AFZALLIKLARI - Nuriddinova Mahliyo Qurbonaliyevna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur ilmiy maqolada oliy ta’lim tizimida talabalar bilimini baholash jarayonini takomillashtirishda pedagogik kvalimetriya metodlaridan foydalanishning nazariy asoslari va amaliy imkoniyatlari keng yoritilgan. Zamonaviy ta’lim jarayonida bilimlarni baholash nafaqat o‘quv natijalarini aniqlash, balki ta’lim sifatini boshqarish vositasi sifatida ham qaraladi. Shu nuqtai nazardan, baholash tizimining obyektivligi va ishonchliligi muhim ahamiyat kasb etadi. Maqolada an’anaviy baholash yondashuvlarining kamchiliklari tahlil qilinib, ularning subyektivlik darajasi, natijalar barqarorligining pastligi hamda o‘quv kompetensiyalarini to‘liq aks ettira olmasligi ilmiy jihatdan asoslab beriladi. Pedagogik kvalimetriya esa ta’lim natijalarini mezonlar va indikatorlar asosida miqdoriy baholashga imkon beruvchi tizimli yondashuv sifatida tavsiflanadi. Tadqiqot davomida kvalimetrik ko‘rsatkichlar asosida baholashning aniqligi, shaffofligi va monitoring imkoniyatlari ochib berildi. Kvalimetrik baholash talabaning nafaqat bilim darajasini, balki uning amaliy ko‘nikmalari, mustaqil fikrlashi va kompetensiyalarini ham baholash imkonini berishi ko‘rsatildi. Olingan natijalar pedagogik kvalimetriya metodlarini joriy etish ta’lim sifatini oshirish, baholashni standartlashtirish va o‘qitish jarayonini individuallashtirishga xizmat qilishini ko‘rsatadi. Mazkur tadqiqot natijalari oliy ta’lim muassasalarida baholash tizimini modernizatsiya qilishda muhim ilmiy- amaliy ahamiyatga ega.