O’QITUVCHI FAOLIYATIDA AGRESSIV HARAKATLAR NAMOYON ETILISHINING IJTIMOIY-PSIXOLOGIK HUSUSIYATLARI - Yakubov Baxodirjon Muhammadjonovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada o‘qituvchi faoliyatida agressiv harakatlarning namoyon bo‘lishi va ularning ijtimoiy-psixologik hususiyatlari tahlil qilinadi. Ta’lim jarayonida o‘qituvchining shaxsiy fazilatlari, emotsional holati hamda kasbiy stress darajasi pedagogik muhitga bevosita ta’sir ko‘rsatadi. Agressiv xulq-atvorning paydo bo‘lish omillari sifatida mehnat yuklamasining ortishi, kasbiy charchash (burnout), ijtimoiy qo‘llab-quvvatlashning yetishmasligi, o‘quvchilar va ota-onalar bilan munosabatlardagi ziddiyatlar hamda shaxsiy psixologik xususiyatlar ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, agressiv xatti-harakatlarning o‘quvchilar psixologik holatiga, sinf muhitiga va ta’lim samaradorligiga salbiy ta’siri yoritiladi. Maqolada muammoning oldini olish hamda pedagogik agressiyani kamaytirishga qaratilgan psixologik va ijtimoiy profilaktika choralariga alohida e’tibor qaratilgan.