AGRAR SOHADA YER DEGRADATSIYASINI BARTARAF ETISHGA QARATILGAN INNOVATSION TEXNOLOGIYALARNING IQTISODIY SAMARADORLIGI - Xalimova Mashxura Xakimovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Hozirgi globallashuv va iqlim o‘zgarishi sharoitida yer resurslaridan oqilona foydalanish agrar sohaning barqaror rivojlanishini ta’minlovchi asosiy omillardan biri hisoblanadi. Qishloq xo‘jaligi ishlab chiqarishida yer degradatsiyasi jarayonlarining kuchayib borishi tuproq unumdorligining pasayishi, hosildorlikning qisqarishi va ishlab chiqarish xarajatlarining oshishiga olib kelmoqda. Ayniqsa, sho‘rlanish, eroziya, cho‘llanish va biologik degradatsiya kabi salbiy jarayonlar agrar iqtisodiyot samaradorligiga bevosita ta’sir ko‘rsatmoqda.Shu munosabat bilan agrar sohada yer degradatsiyasini bartaraf etishga qaratilgan innovatsion texnologiyalarni joriy etish va ularning iqtisodiy samaradorligini baholash dolzarb ilmiy-amaliy masalalardan biri hisoblanadi. Innovatsion agrotexnologiyalar nafaqat yer resurslarini muhofaza qilish, balki qishloq xo‘jaligi mahsulotlari ishlab chiqarish hajmini oshirish, tannarxni pasaytirish va fermer xo‘jaliklarining daromadliligini ta’minlashda muhim ahamiyat kasb etadi.Mazkur tezisda agrar sohada yer degradatsiyasini kamaytirish va bartaraf etishga xizmat qiluvchi innovatsion texnologiyalarning iqtisodiy samaradorligi nazariy va amaliy jihatdan tahlil qilinadi.