METALLARNI BOSIM BILAN ISHLASH ASOSLARI - Turg‘unov Olimjon Inamjonovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Bosim yordamida metalllarga ishlov berish mashinasozlik, qurilish, energetika va boshqa ko‘plab sohalarda eng muhim texnologik jarayonlardan biri hisoblanadi. Bu usul yordamida metall buyumlar va detallarning shakli, o‘lchamlari va fizik xossalarini o‘zgartirish mumkin. Bosim bilan ishlov berish metallni termik ta’sirdan farqli ravishda, tashqi mexanik kuchlar yordamida plastik deformatsiyalashga asoslanadi. Deformatsiyaning asosida metall ichki tuzilishining kristall panjaralaridagi atomlarning siljishi yotadi. Bosim bilan ishlashda metall biror instrument yoki uskunaning yordamida qisilib, eziladi yoki tortiladi, natijada u kerakli shakl va o‘lchamga ega bo‘ladi.