TURKISTON MUXTORIYATI PAYDO BO‘LISHI DAVRIDA MAHMUDXO‘JA BEHBUDIYNING SIYOSIY QARASHLARI HAMDA UNING MATBUOTDA YORTILISHI - Abdurasulova Mohinur Muhammadqodir qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada XX asr boshlarida Turkistonda yuzaga kelgan milliy-ozodlik harakatining yetakchi namoyandalaridan biri Mahmudxo’ja Behbudiyning siyosiy qarashlari kompleks tahlil etildi. Muallif jadidchilik harakatining faol vakili sifatida Behbudiyning milliy uyg’onish g’oyalari, ta’lim tizimini isloh etish konsepsiyasi, matbuot orqali ijtimoiy-siyosiy ongni shakllantirishga qaratilgan faoliyati hamda siyosiy modernizatsiya haqidagi qarashlarini ilmiy manbalar asosida yoritadi. Shuningdek, maqolada uning “Samarqand” gazetasida e’lon qilingan maqolalari, millat taraqqiyoti haqidagi nazariy qarashlari, Turkiston musulmonlarining siyosiy huquqlari va o’zini o’zi boshqarish masalasiga doir pozitsiyasi, 1916–1917 yillardagi inqilobiy jarayonlar davridagi amaliy siyosiy faoliyati tahlil qilinadi.