TISH OG‘RIG‘INI KELTIRIB CHIQARUVCHI ENG KO‘P UCHRAYDIGAN SABABLAR - Rafiqov Diyorbek Bekzodjon oʻgʻli; Madaminova Nilufarxon Sardorbek qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA: Ushbu maqolada tish og‘rig‘ining eng ko‘p uchraydigan sabablari va ularning stomatologik amaliyotdagi ahamiyati yoritiladi. Tish og‘rig‘i insonlarda tez-tez uchraydigan muammolardan biri bo‘lib, u og‘iz bo‘shlig‘i kasalliklarining asosiy belgisi sifatida namoyon bo‘ladi. Og‘riq kariyes, pulpit, periodontit, milk yallig‘lanishi, tish emalining shikastlanishi va boshqa patologik holatlar natijasida yuzaga kelishi mumkin. Ayniqsa, kariyes kasalligi dastlabki bosqichda sezilmasdan rivojlanib, keyinchalik kuchli og‘riqqa olib keladi. Pulpa to‘qimasining yallig‘lanishi esa kechasi kuchayadigan o‘tkir og‘riqlar bilan xarakterlanadi. Shuningdek, tish ildizi atrofidagi yallig‘lanish jarayonlari va infeksiyalar ham tish og‘rig‘ining asosiy manbai hisoblanadi. Maqolada tish og‘rig‘ini keltirib chiqaruvchi omillarni erta aniqlash, profilaktik choralar ko‘rish va stomatologik davolashning zamonaviy usullari haqida ham fikr yuritiladi. Ushbu mavzu stomatologiya yo‘nalishi talabalari uchun muhim bo‘lib, bemorlarga to‘g‘ri tashxis qo‘yish va samarali davolash yondashuvlarini tushunishga yordam beradi.