MIKROBIOTA VA INSON METABOLIZMI O‘RTASIDAGI BIOKIMYOVIY BOG‘LIQLIK - Pardayeva Sabrina Sunnatovna; Ròziyeva Sabrina Xayrullo qizi; Sovetov Karakul Tashanovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqola ichak mikrobiotasi va inson metabolizmi o‘rtasidagi murakkab biokimyoviy o‘zaro bog‘liqlikni tizimli tahlil qilishga bag‘ishlangan. Ichak mikrobiotasi organizmda metabolik homeostazni saqlash, energiya almashinuvi, lipid va uglevod metabolizmini tartibga solish, immun javobni modulyatsiya qilish hamda neyroendokrin tizim faoliyatiga ta’sir ko‘rsatishda muhim rol o‘ynaydi. Maqolada qisqa zanjirli yog‘ kislotalari (SCFA), safro kislotalari metabolizmi, vitaminlar va aminokislotalar almashinuvi kabi asosiy mexanizmlar tahlil qilinadi. Shuningdek, mikrobiota tarkibining o‘zgarishi (disbioz) va uning semizlik, 2- tip qandli diabet, metabolik sindrom hamda jigar kasalliklari bilan bog‘liqligi ko‘rib chiqiladi. Zamonaviy tadqiqot yo‘nalishlari - metagenomika, metabolomika, probiotik va prebiotik terapiya, shuningdek fekal mikrobiota transplantatsiyasi (FMT) istiqbollari yoritilgan. Maqola mikrobiota va metabolizm o‘rtasidagi molekulyar va klinik bog‘liqlikni chuqurroq anglashga xizmat qiladi.