SURUNKALI KASALLIKLARDA PSIXOLOGIK OMILLARNING ROLI - Pardayeva Sabrina Sunnatovna; Rejamurodova Laylo Anvar qizi; Ròziyeva Sabrina Xayrullo qizi; Qo’chqarova Oysha Oltiboyevna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada surunkali kasalliklarning rivojlanishi va kechishida psixologik omillarning tutgan o‘rni har tomonlama tahlil qilinadi. Surunkali kasalliklar nafaqat jismoniy, balki ruhiy holatga ham salbiy ta’sir ko‘rsatishi, bemorlarda stress, depressiya, xavotir, umidsizlik va motivatsiyaning pasayishiga olib kelishi ilmiy manbalar asosida yoritiladi. Tadqiqotda psixologik holatlarning kasallik simptomlarining kuchayishi, davolanishga bo‘lgan munosabat, dori-darmonlarga rioya qilish darajasi hamda reabilitatsiya jarayoniga ta’siri ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, bemorning kasallikni qabul qilish darajasi, shaxsiy psixologik xususiyatlari, ijtimoiy muhit va yaqinlarning qo‘llab-quvvatlashi sog‘ayish jarayonida muhim omillar sifatida baholanadi. Maqolada stressni boshqarish, psixologik maslahat, psixoterapiya va psixoedukatsiyaning surunkali kasalliklarga chalingan bemorlar hayot sifatini yaxshilashdagi ahamiyati asoslab beriladi. Tadqiqot natijalari tibbiy psixologiyaning klinik amaliyotdagi rolini kuchaytirish, bemorlarni kompleks yondashuv asosida davolash zarurligini ko‘rsatadi hamda amaliy tavsiyalar bilan boyitilgan. Maqolada tibbiy-psixologik yondashuvlarning surunkali kasalliklarga chalingan bemorlarni kompleks davolashdagi o‘rni asoslab beriladi hamda amaliy tavsiyalar keltiriladi. Tadqiqot jarayonida psixologik omillarning immun tizimi faoliyati, gormonal muvozanat va psixosomatik reaksiyalar bilan o‘zaro bog‘liqligi yoritiladi. Shuningdek, bemorning kasallikka bo‘lgan munosabati, davolanishga motivatsiyasi, dori vositalariga rioya qilishi hamda shifokor bilan samarali muloqoti davolash natijalariga bevosita ta’sir etuvchi omillar sifatida ko‘rib chiqiladi.