YO‘L HARAKATI QOIDALARIDAGI O‘ZGARISHLAR: HUQUQIY VA AMALIY TAHLIL - Normatov Adhamjon (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur ilmiy maqolada yo‘l harakati qoidalaridagi zamonaviy o‘zgarishlarning mazmuni, ularni joriy etish zarurati va amaliy natijalari kompleks ravishda tahlil qilinadi. Transport vositalari sonining keskin ortishi, urbanizatsiya jarayonining jadallashuvi hamda aholining harakatlanish ehtiyojlari kengayishi yo‘l harakati xavfsizligini ta’minlashga qaratilgan yangi yondashuvlarni talab etmoqda. Tadqiqot jarayonida yo‘l harakati sohasida joriy etilgan huquqiy yangilanishlar, avtomatlashtirilgan nazorat tizimlari, piyodalar huquqlarini kuchaytirish, tezlik me’yorlarini optimallashtirish hamda haydovchilar mas’uliyatini oshirishga qaratilgan choralar o‘rganildi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, yangi qoidalar nafaqat huquqbuzarliklarni kamaytirish, balki transport ishtirokchilari o‘rtasida o‘zaro hurmat va yo‘l madaniyatini shakllantirishga xizmat qilmoqda. Avtomatlashtirilgan monitoring tizimlari inson omili ta’sirini kamaytirib, nazoratning aniqligini oshiradi. Shu bilan birga, ekologik transport vositalari uchun alohida tartiblarning joriy etilishi barqaror transport tizimini shakllantirishga yordam beradi.