AMERIKA FOJIASI DA IJTIMOIY TENGSIZLIK VA TAQDIR: SINF MASALASI MASNAVIY TALQINI - Kenjaboyeva Farangiz Jo’rabek qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada Teodor Drayzerning “Amerika fojiasi” romanida ijtimoiy tengsizlik, tabaqalanish va shaxs taqdirining ijtimoiy omillar bilan belgilanishi masalasi tahlil qilinadi. Asarda bosh qahramon Klayd Griffisning hayotiy yo‘li orqali kapitalistik jamiyatning sinfiy tuzilmasi, boylik va muvaffaqiyat kultining inson taqdiriga ko‘rsatadigan ta’siri ochib beriladi. Maqolada muallif romandagi tasviriy vositalar, psixologik tahlil va ijtimoiy realizm elementlarini asosga olgan holda Klaydning fojeasining ildizlari nafaqat individual qarorlar, balki tizimli tengsizlikka borib taqalishi ilmiy nuqtai nazardan yoritiladi. Shuningdek, roman orqali XX asr boshidagi Amerika jamiyatidagi sinfiy tafovutlar, gender stereotiplari, mehnat munosabatlari va ijtimoiy adolat masalalari o‘zaro bog‘liq holda ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari Drayzer yaratgan badiiy olamning zamonaviy ijtimoiy tengsizlik muammolari bilan uzviy bog‘liqligini ko‘rsatadi.