YURAK QON-TOMIR KASALLIKLARI. O’TKIR KORONAR SINDROM - Gulboyeva Madinabonu Qaxramonjon qizi; Marifjonov Jasurbek Mamurjon oʼgʼli (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada yurak qon-tomir kasalliklaridan biri bo’lgan o’tkir koronar sindromi ilmiy va psixologik jihatdan tahlil qilinadi.O’tkir koronar sindrom (O’KS) – ilk bor yuzaga kelgan stenokardiyadan tortib, uzoq muddat davom etuvchi va nitroglitserin qa’bul qilganda ham yo’qolmaydigan, natijasi noaniq, yirik o’choqli MI yoki to’satdan o’limga olib kelish ehtimoli yuqori bo’lgan,tinch holatda ham uzluksiz avjlanib biruvchi davomli stenokardiyalarni o’z ichiga oladi. Bu taxminiy tashxis vaqtincha qo’yilib, shifokor kasallik kechishiga laborotor-asbobiy tekshirishlar natijasiga asoslanib, 24 soat ichida klinik tashxis qo’yishi va kelgusi davolash tamoyillarini belgilashi lozim.