KICHIK QULOQLARDAGI KATTA MUAMMO: OTITGA BEFARQ BO‘LMANG! - Rustamova Odinaxon Rasuljon qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya O‘rta quloq yallig‘lanishi (otitis) bolalar va kattalarda keng tarqalgan LOR kasalliklaridan biri bo‘lib, o‘z vaqtida davolanmasa jiddiy asoratlarni keltirib chiqarishi mumkin. Mazkur maqolada otitning kelib chiqish sabablari, patogenezi, o‘tkir va surunkali shakllari, bolalardagi o‘ziga xosliklari, zamonaviy diagnostika va davolash usullari tahlil qilingan. Asosiy e’tibor o‘z vaqtida davolanmagan otitning meningit, miya abssessi, mastoidit, yuz nervi falaji va karlik kabi hayot uchun xavfli asoratlariga qaratilgan. Shuningdek, maqolada profilaktika choralariga, jumladan emlash, burun va quloq gigiyenasi, immunitetni mustahkamlash va xavfli uy sharoitidagi davolash usullaridan saqlanish masalalariga ham e’tibor qaratilgan. Maqola tibbiy amaliyot va profilaktika strategiyalarini belgilashda foydali qo‘llanma sifatida xizmat qiladi.