TIBBIYOTDA RAQAMLI TEXNOLOGIYALAR VA SUN’IY INTELLEKTDAN FOYDALANISHNING O‘ZIGA XOSLIGI - Normurodova Nilufar; Choriyeva Fotimaoy; Husanova Dildora (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada tibbiyot sohasida raqamli texnologiyalar va sun’iy intellektdan foydalanishning o‘ziga xos jihatlari, afzalliklari hamda amaliy ahamiyati tahlil qilinadi. Zamonaviy axborot-kommunikatsiya texnologiyalari, elektron tibbiy kartalar, telemeditsina, mobil sog‘liqni saqlash ilovalari va katta ma’lumotlar (Big Data) tizimlari sog‘liqni saqlash xizmatlari sifatini oshirishda muhim omil bo‘lib xizmat qilmoqda. Ayniqsa, sun’iy intellekt asosidagi diagnostika tizimlari, tibbiy tasvirlarni tahlil qilish, kasalliklarni erta aniqlash va individual davolash rejasini ishlab chiqishda yuqori aniqlik va tezkorlikni ta’minlaydi.Shuningdek, maqolada raqamli texnologiyalarni joriy etish jarayonida yuzaga keladigan muammolar — ma’lumotlar xavfsizligi, axborot maxfiyligi, texnik infratuzilma yetishmovchiligi va mutaxassislar malakasini oshirish zarurati kabi masalalar ham yoritiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, tibbiyotda raqamli transformatsiya jarayoni samaradorlikni oshirish, inson omili ta’sirini kamaytirish va bemorlarga ko‘rsatiladigan xizmat sifatini yangi bosqichga olib chiqishda muhim ahamiyat kasb etadi.