O‘QITUVCHINING KASBIY KOMPETENSIYASINI OSHIRISHDA PEDAGOGIK KONFLIKTOLOGIYANING O`RNI - Choriyeva Durdona Anvarovna; SOLOYEVA RAYHONOY RAVSHANBEK QIZI (TADQIQOTLAR, 2026)
Bugungi kunda ta`limning demokratik modelini vujudga keltirish muhim masalalardan biridir. Ta`lim, ayniqsa, o`quv-biluv jarayoni demokratik modelining dastlabki elementi talaba shaxsining individual faoliyat ko`rsatishida namoyon bo`ladi. Pedagogik konfliktologiya bugungi ta’lim tizimida juda yuqori ahamiyatga ega. Ta’lim jarayonida nizolar ko‘payib borayotgani ya`ni o‘qituvchi–o‘quvchi, o‘quvchi– o‘quvchi, o‘qituvchi–ota-ona o‘rtasidagi kelishmovchiliklar zamonaviy ta’limda tez- tez uchramoqda. Pedagogik konfliktologiya bu nizolarni oldini olish va samarali hal etish yo‘llarini o‘rgatadi. Shaxsga yo‘naltirilgan ta’limning rivojlanishida har bir o‘quvchining xarakteri, dunyoqarashi va ehtiyojlari turlicha bo`lib, bu esa tabiiy ravishda ziddiyatlarga olib kelishi mumkin. Mazkur fan pedagoglarga individual yondashuv asosida nizolarni boshqarish ko‘nikmalarini beradi. Psixologik sog‘lom muhitni ta’minlash zarurati bo`lib, ta’lim muassasasidagi salbiy psixologik muhit o‘quvchilarning bilim olishi va tarbiyasiga salbiy ta’sir ko‘rsatadi. Pedagogik konfliktologiya sog‘lom, do‘stona va hamkorlikka asoslangan muhitni shakllantirishga xizmat qiladi. O‘qituvchining kasbiy kompetensiyasini oshirishi maqsadida zamonaviy pedagog nafaqat bilim beruvchi, balki nizolarni to‘g‘ri boshqara oladigan, muloqot madaniyatiga ega shaxs bo‘lishi kerak. Bu fan o‘qituvchining kasbiy mahoratini va kommunikativ salohiyatini oshiradi. Ijtimoiy muammolar ta’sirining kuchayishi, globalizatsiya, axborot texnologiyalari, ijtimoiy tarmoqlar ta’siri o‘quvchilar xulq- atvorida keskinliklarni keltirib chiqarmoqda. Pedagogik konfliktologiya bu omillardan kelib chiqadigan pedagogik nizolarni tushunish va boshqarishga yordam beradi.