USTAV KAPITAL, REZERV KAPITAL,QO‘SHIMCHA KAPITAL VA TAQSIMLANMAGAN FOYDANING SHAKLLANISHI - Xurramova Matluba (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Korporativ tashkilotlarning moliyaviy barqarorligi va rivojlanishi bevosita ularning kapital tuzilmasiga bog‘liqdir. Mazkur kapital tuzilmasining asosiy elementlarini ustav kapital, rezerv kapital, qo‘shimcha kapital va taqsimlanmagan foyda tashkil etadi. Har bir korxona va kompaniyada ushbu kapital turlarining mazmunini chuqur anglash va ularning shakllanish mexanizmlarini to‘g‘ri tashkil etish – moliyaviy boshqaruv va taraqqiyotning asosiy tayanchidir. Ushbu maqolada kapitallarning har bir turi, ularning mazmuni, shakllanish manbalari va ahamiyatiga to‘xtalib o‘tiladi. Shuningdek, ushbu kapitallarning kompaniyaning umumiy moliyaviy salohiyati, ishonchliligi va barqarorligini ta’minlashdagi roli keng yoritiladi.