MAKTAB TA’LIM JARAYONLARIDA DASTURALASH TO’GARAKLARINI TASHKILLASHTIRISH - Babakulov Bekzod Mamatkulovich; Allayorova Laylo Nodir qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Mazkur ilmiy maqolada umumta’lim maktablarida ta’lim jarayonining samaradorligini oshirish, o‘quvchilarning mantiqiy fikrlash, algoritmik tafakkur va raqamli kompetensiyalarini rivojlantirishda dasturlash to‘garaklarini tashkillashtirishning nazariy hamda amaliy jihatlari chuqur tahlil qilinadi. Tadqiqotda dasturlash to‘garaklarini tashkil etishning pedagogik asoslari, o‘quvchilarning yosh va psixologik xususiyatlarini hisobga olgan holda ta’lim mazmunini shakllantirish, innovatsion ta’lim texnologiyalaridan foydalanish imkoniyatlari yoritilgan. Shuningdek, to‘garak mashg‘ulotlarini samarali rejalashtirish, zamonaviy dasturlash tillarini o‘qitish metodikasi hamda loyiha asosida ta’lim berishning o‘quvchilarning ijodiy faolligi va mustaqil ishlash ko‘nikmalariga ta’siri o‘rganilgan. Tadqiqot natijalari umumta’lim muassasalarida dasturlash to‘garaklarini tizimli joriy etish o‘quvchilarning axborot-kommunikatsiya texnologiyalariga bo‘lgan qiziqishini oshirish hamda ularni kelajak kasbiy faoliyatiga tayyorlashda muhim omil ekanini ko‘rsatadi.