JAMOVIY O‘YINLARDA MUVAFFAQIYAT VA MAG‘LUBIYAT TAJRIBASINING BOLALAR MAS’ULIYATIGA TASIRI - Nomozova Roziya Omonova; O‘rinbayeva Yulduz Rashid qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqola jamoviy o‘yinlarda muvaffaqiyat va mag‘lubiyat tajribasining bolalarning mas’uliyat hissiga ta’sirini tahlil qiladi. Jamoviy o‘yinlar bolalarda ijtimoiy hamkorlik, qaror qabul qilish, emotsional boshqaruv va mas’uliyatni rivojlantirishda muhim pedagogik vosita hisoblanadi. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, jamoviy sport va o‘yin faoliyatida erishilgan yutuqlar bolalarning o‘z-o‘zini qadrlashi, ishonchi va jamoaviy strategiyalariga ijobiy ta’sir ko‘rsatadi, mag‘lubiyat esa sabr-toqat, xatolarni tahlil qilish va emotsional nazorat ko‘nikmalarini mustahkamlaydi. Shuningdek, jamoviy o‘yinlar bolalarda muammolarni hal qilish, boshqalar bilan hamkorlikda harakat qilish va o‘z xatti-harakatlari uchun javobgarlikni ongli anglash orqali mas’uliyatni shakllantiradi. Ilmiy tadqiqotlar asosida jamoviy o‘yinlarda muvaffaqiyat va mag‘lubiyat tajribasini uyg‘unlashtirish orqali bolalarda shaxsiy va ijtimoiy mas’uliyatni barqaror va balansli rivojlantirish tavsiya etiladi.