PARHEZ (DIETIK) OVQATLAR TAYYORLASH TEXNOLOGIYASI VA SOG‘LIQ UCHUN AHAMIYATI - Haydarova Shahnoza Tolibovna (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Mazkur maqolada parhez (dietik) ovqatlarning inson salomatligidagi ahamiyati, ularni tayyorlash texnologiyasining ilmiy asoslari va amaliy qo‘llanilishiga oid masalalar yoritilgan. Parhez ovqatlarning turlari, ularni tayyorlashda qo‘llaniladigan zamonaviy usullar — qaynatish, bug‘da pishirish, dimlash, pechda pishirish va sous-vide texnologiyalarining afzalliklari tahlil qilingan. Shuningdek, mahsulot tanlash mezonlari, parhez ovqatlarning profilaktik va shifobaxsh xususiyatlari, oshpazlik ta’limida ularni o‘qitishning o‘rni va bozor talablariga moslashuvchanligi ilmiy asosda bayon etilgan. Tadqiqot natijalari parhez ovqatlarning sog‘lom turmush tarzini shakllantirishdagi, kasalliklarning oldini olishdagi va umumiy ovqatlanish sanoatida innovatsion rivojlanishdagi muhim rolini ko‘rsatib beradi.