OILADA BOLALARNING IJTIMOIY-EMOSIONAL RIVOJLANISHIDA OTA-ONANING IJTIMOIY ROLINI BAHOLASH - Nurmatova Muxayyo Abdumalikovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada oilaviy muhitda ota-onaning ijtimoiy roli va uning bolalarning ijtimoiy va emosional rivojlanishiga ta’siri tahlil qilinadi. Avvalo, ota-onaning ota-va nazoratchi, tarbiyaviy, modellashtiruvchi va hissiy qo‘llab- quvvatlovchi rollari nazariy jihatdan ko‘rib chiqiladi. Keyin turli empirik tadqiqotlar misollarida ota-onaning interaktivligi, mehribonligi, ijtimoiy qo‘llab-quvvatlash va intizomiy uslublarining bolalarning hissiyotlarni tartibga solish, empatiya, ijtimoiy ko‘nikmalar va ichki nazorat (self-regulation) jihatiga ta’siri ko‘rib chiqiladi. Maqola xulosasida ota-onaning ijtimoiy rolini optimallashtirish bo‘yicha tavsiyalar taklif etiladi.