ARAB VA O’ZBEK TILLARIDA MORFOLOGIK TIZIM: FE’L VA OTLARNING SHAKLLANISHI - Nuriddinova Chexroza Shuxrat qizi; Baxtiyarova Fotimaxon Sodiqovna, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolamda arab va o‘zbek tillarining morfologik tuzilishi, xususan fe’l va ot so‘z turkumlarining shakllanishi, grammatik kategoriyalari va yasalish usullari qiyosiy tahlil qilinadi. Ikkala tilning morfologik tizimidagi o‘xshashlik va tafovutlar misollar bilan ochib beriladi.Tadqiqotlarda ham shuni ko;rishimiz mumkinki, ikki til orasidagi grammatik tafakkur farqini tushunishga yordam beradi. Arab tilining ildiz-vazn (formulaviy) tizimi va o‘zbek tilining qo‘shimchalar (affiksatsiya) asosidagi yasalish tizimi o‘rtasidagi farqlar misollar asosida ochib beriladi. Har ikki tilning fe’l va otlarda son, shaxs, zamon, jins, ko‘plik, egalik kabi grammatik kategoriyalardagi o‘xshashlik va tafovutlar o‘rganiladi. Tadqiqot natijalari ikki tilda morfologik tuzilishning mantiqiy asoslari va lingvistik tafakkur shakllanishidagi farqlarni ko‘rsatadi.