ARABCHA O’ZLASHMALAR O’ZBEK TILIDA: SHAKL, MA’NO VA ISHLATILISH XUSUSIYATLARI - Nuriddinova Chexroza Shuxrat qizi; Baxtiyarova Fotimaxon Sodiqovna (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA:Ushbu maqola o‘zbek tilida uchraydigan arabcha o‘zlashmalarning lingvistik xususiyatlarini har tomonlama yoritishga qaratilgan. Arab tilidan o‘zbek tiliga o‘zlashgan leksik birliklarning shakl jihatdan fonetik va morfologik moslashuvi, ularning semantik o‘zgarishlari hamda zamonaviy o‘zbek tilida qo‘llanilish xususiyatlari tahlil qilinadi. Maqolada arabcha o‘zlashmalarning qanday kontekstlarda ishlatilishi, ular qanday stilistik va funksional yuklama kasb etishi ko‘plab adabiy, rasmiy va og‘zaki nutq namunalari orqali ochib beriladi. Shuningdek, bu so‘zlarning milliy til tarkibida qanday semantik torayish, kengayish yoki ma’no ko‘chishlarga uchragani lingvistik misollar asosida yoritiladi. Arabcha o‘zlashmalar o‘zbek tilining boyishiga, diniy-ma’naviy va ilmiy-rasmiy leksikasining shakllanishiga katta ta’sir ko‘rsatgan. Ushbu maqolada ayni o‘zlashmalarning shakliy va ma’noviy o‘zgarishlari bilan bir qatorda ularning hozirgi tilshunoslikdagi o‘rni va dolzarbligi ham baholanadi.