BOLALARDA NAFAS YO‘LLARI INFEKSIYALARINING KLINIK XUSUSIYATLARI VA PROFILAKTIKASI - Mamajonova Sarvinoz Tohirjon qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada bolalarda nafas yo‘llari infeksiyalarining klinik xususiyatlari, ularning etiologik omillari, tashxislash usullari hamda samarali davolash va profilaktika choralarining ahamiyati tahlil qilinadi. Nafas yo‘llari kasalliklari pediatriya amaliyotida eng ko‘p uchraydigan patologiyalardan bo‘lib, ularning ko‘p hollarda tez-tez qaytalanishi va asoratlar qoldirishi bolalarning jismoniy hamda ruhiy rivojlanishiga salbiy ta’sir ko‘rsatadi. Maqolada ORI, bronxit, pnevmoniya kabi kasalliklarning klinik belgilariga e’tibor qaratilgan. Shuningdek, gigiyena talablariga rioya qilish, immunoprofilaktika va sog‘lom turmush tarzini targ‘ib qilish orqali infeksiyalarni kamaytirish yo‘llari ilmiy asoslangan. Muallif tadqiqotida ota-onalar va tibbiyot xodimlari hamkorligining ahamiyati, erta tashxislash va standart davolash protokollaridan foydalanish zarurligi yoritilgan. Ushbu ish bolalar sog‘lig‘ini mustahkamlashga xizmat qiluvchi ilmiy-amaliy takliflarni o‘z ichiga oladi.