VAKOLATLI ITISODIY OPERATORLARGA QOʻYILGAN TALABLARNI SODDALASHTIRISH MASALALARI - Lutpullayev Shukrullo Kudratullayevich; Salamov Sarvar Tashpulatovich (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada vakolatli iqtisodiy operatorlarga (VIO) qoʻyilgan talablarni soddalashtirish masalalari tahlil qilinadi. Jahon amaliyoti shuni koʻrsatadiki, VIO instituti tashqi iqtisodiy faoliyatda ishtirok etuvchi subyektlarga qulayliklar yaratish, bojxona maʼmuriyatchiligini yengillashtirish hamda xalqaro savdoda ishonch muhitini kuchaytirishda muhim oʻrin tutadi. Oʻzbekiston Respublikasida ham ushbu institutni takomillashtirish orqali bojxona tartib- taomillarining samaradorligini oshirish, biznes uchun qoʻshimcha imkoniyatlar yaratish va xalqaro savdo tizimiga integratsiyani jadallashtirish mumkin. Tadqiqotda VIOga qoʻyiladigan talablarni xalqaro standartlar asosida qayta koʻrib chiqish, ortiqcha maʼmuriy yuklarni qisqartirish va raqamli texnologiyalarni keng qoʻllash orqali soddalashtirish boʻyicha taklif va tavsiyalar ishlab chiqilgan.