IMPORT TARKIBINI BOJXONA TOʻLOVLARI BILAN TARTIBGA SOLISHNI TAKOMILLASHTIRISH - Alimuxamedov Shuxrat Rixsibayevich (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Maqolada import tarkibini bojxona toʻlovlari orqali tartibga solishning nazariy va amaliy jihatlari tahlil qilingan. Xususan, bojxona tariflari va notarif choralar orqali milliy iqtisodiyotni himoya qilish, ichki ishlab chiqaruvchilarni qoʻllab-quvvatlash hamda raqobatbardoshlikni oshirish masalalari yoritilgan. Shuningdek, bojxona toʻlovlari mexanizmlarining samaradorligini oshirish, imtiyozlar tizimini takomillashtirish, raqamli texnologiyalarni joriy etish orqali import jarayonlarini shaffof va tezkor qilish yoʻllari koʻrsatib oʻtilgan. Tadqiqotda jahon tajribasi ham tahlil qilinib, Oʻzbekiston sharoitida qoʻllanilishi mumkin boʻlgan tavsiyalar ilgari surilgan.