TASHQI IQTISODIY FAOLIYAT ISHTIROKCHILARINI TOIFALASHDA BOJXONA ORGANLARI TOMONIDAN SUNʼIY INTELLEKT TEXNOLOGIYALARDAN FOYDALANISH AMALIYOTI TAHLILI - Abduraxmanov Zafar Batirovich. (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Maqolada globallashuv va tashqi savdo aylanmasi oʻsishi sharoitida bojxona organlari oldida turgan ustuvor vazifalar tahlil qilingan. Xususan, tashqi iqtisodiy faoliyat ishtirokchilarini kategoriyalash amaliyotining ahamiyati, ularni xavf darajasi va ishonchliligiga koʻra turli guruhlarga ajratish orqali bojxona nazorati samaradorligini oshirish masalalari yoritilgan. Shu bilan birga, raqamli texnologiyalarning bojxona maʼmuriychiligiga joriy etilishi, elektron deklaratsiya, “yagona darcha” tizimi, katta maʼlumotlar tahlili va mashinaviy oʻrganish asosidagi modellardan foydalanish imkoniyatlari tahlil etilgan. Maqolada bojxona organlarining himoya va servis funksiyalarini uygʻunlashtirishda raqamli vositalarning roli, mavjud muammolar hamda ularning yechimlari koʻrsatib oʻtilgan.