UMUMTA’LIM MUASSASALARI FAOLIYATINI BOSHQARISHDA MARKETING XIZMATLARI SAMARADORLIGINI BAHOLASH - Berdımurodova Ma’mura Axmad qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada umumta’lim muassasalarida marketing boshqaruvining samaradorligini baholash masalalari yoritilgan. Tadqiqotda marketing bo‘limining tashkilotdagi o‘rni va roli, uning boshqa tarkibiy bo‘linmalar bilan o‘zaro aloqalari hamda faoliyat yo‘nalishlarining murakkabligi va to‘liqligi tahlil qilingan. Shuningdek, marketing bo‘limining professional faoliyati – raqobatchilarni o‘rganish, iste’molchilarni tadqiq etish, ta’lim xizmatlariga narx belgilash, ta’lim dasturlarini targ‘ib qilish va samarali sotuvni tashkil etish, marketing strategiyasini ishlab chiqish kabi vazifalar alohida ko‘rib chiqilgan. Marketing bo‘limining boshqaruv tizimiga integratsiyasi, qayta aloqa mexanizmlarining samaradorligi va ichki muhit – xodimlar malakasi, xarajatlar tarkibi va moliyaviy ta’minot – samaradorlikni baholashning muhim mezonlari sifatida belgilangan. Olingan natijalar ta’lim muassasalarida marketing boshqaruvini yanada rivojlantirish, raqobatbardoshlikni oshirish va strategik maqsadlarga erishishda amaliy ahamiyatga ega.